Dette skal du være opmærksom på
Det kan have store konsekvenser, hvis man vælger et brønddæksel som tilhører en for lav vægtklasse. Resultatet er, at installationen under dækslet bliver beskadiget og mister sin funktion.

I værste fald kan det medføre et overbelastet brønddæksel der knækker og efterlader et hul i indkørslen/jorden/vejen. Det kan også medføre at områder skal graves op og rekonstrueres på ny, hvilket er en omkostningsfuld affære.

I det følgende vil vi komme med en guide til hvordan du bruger belastningsklasserne til at vurdere hvilke krav dit miljø sætter til dit brønddæksel.

EN124 standard for brønddæksler og karm
Det er vigtigt at du sikrer dig, at dit brønddæksel overholder EN124 standarden. EN124-standarden er udviklet, for at sikre at virksomheder producerer velfungerende produkter til forbrugerne.

EN124 standarden indeholder blandt andet definitioner, klassifikationer, krav og metoder vedr. brønddæksler, herunder materialerelevante specifikationer. Altså sikrer du dig det bedst mulige brønddæksel indenfor det valgte materiale, ved at vælge et brønddæksel som er produceret så det lever op til EN124-standarden.

Belastningsklassificering – hvad er det?
Belastningsklasserne bruges til at klassificere brønddæksler efter den vægtpåvirkning deres omgivelser påkræver de kan tåle og opdeles i seks grupper som går fra en vægtpåvirkning på 1,5 tons til 90 tons.

Det kan veksle meget hvor stor belastning der er i forskellige områder. Frekvensen af trafik og vægten af de køretøjer der bliver brugt, har betydning for graden af belastning på dækslet.

Belastningsklasserne er ikke kun gældende for brønddæksler, men bruges også til udvælgelse af riste.

Underlag

Udover belastningen fra trafik i området, så skal underlaget også vurderes nøje i forhold til valg af brønddæksel og karm. For at få den optimale brugsmæssige effekt ud af dit brønddæksel skal du vælge den rigtig karm. Der findes forskellige typer af karme, hvilket vi vil fortælle mere om næste uges artikel.

Du kan finde yderligere information om de nyeste ændringer i EN124 i et af vores tidligere artikel: ”6 Ændringer i den nye standard for brønddæksler (EN124;1-2015)”

Du er velkommen til at dele artiklen med dine kolleger eller med andre, som du tænker kan have værdi af at læse den.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du altid velkommen til at skrive en mail, så vil jeg besvare hurtigst muligt.

De venligste hilsner

Anders Dahl Simonsen
NID – Nordic Infrastructure Design